In de oertijd was stress heel nuttig. Stress zorgde er voor dat we heel hard weg konden rennen voor die wolharige neushoorn of al onze kracht konden gebruiken om te vechten met die beer. Een stressreactie is bedoeld om hoogstens enkele minuten te duren. Door de problemen waar de moderne mens mee te maken krijgt, kan de stress kan de stress wel dagen, weken of zelfs maanden aanhouden. Met allerlei lichamelijke problemen als gevolg.

Ons lichaam kan niet alles tegelijk. Stress vraagt heel veel energie. Er kan dan even geen aandacht besteed worden aan b.v het vermalen van voedsel in je maag. Dat is ook niet belangrijk als je moet rennen voor een leeuw. Maar als je je maanden lang druk maakt om de slechte verhouding met je werkgever is het wel fijn als je eten tussendoor verteerd wordt.

Stress is lang niet altijd te voorkomen. Problemen zijn lang niet altijd op te lossen. Stresshantering is dan het sleutelwoord.

Ontspanningsoefeningen

D.m.v. eenvoudige ademhalingsoefeningen of methoden die wat meer tijd in beslag nemen, (zoals de methode van Jacobsen (aan- en ontspannen van spieren), mindfulness en ankeren) kun je zorgen voor minder stress in je lijf.

Massages

Een massage geeft altijd een zetje in de goede richting. Je kunt bij mij terecht voor ontspanningsmassage, sportmassage, bindweefselmassage en voetreflexbehandelingen. Kijk voor meer informatie op de pagina massage.

Hardlopen

Soms moet je je lichaam gewoon geven wat hij wil: actie. Hardlopen (of rustig joggen)  kent heel goede resultaten. Je stressgevoel vermindert en je gedachten worden rustiger. Ik kan je helpen met een goed opbouwschema en ‘loopscholing’.