Voeding

Wat je eet heeft invloed op je gezondheid en hoe je je voelt. Positief en negatief. Ongezond eten kan leiden tot overgewicht, diabetes type 2, hart- en vaatziekten, obstipatie en maagklachten. Daarnaast kan je door ongezond te eten een moe en lusteloos gevoel hebben.

Voordelen van gezond eten zijn:

  • Een gezond gewicht
  • Fit gevoel, genoeg energie hebben
  • Rustig, niet gejaagd gevoel
  • Minder kans op ziekten

Het eten van veel suikers kan bijvoorbeeld een gejaagd, hongerig gevoel geven, maar waar zitten die suikers allemaal in?

Uit een goede analyse van je voeding komt heel veel waardevolle informatie. Hoe zit het met die suikers? En met alle vitaminen en mineralen?

Eet je te vet of misschien niet vet genoeg? Ik kom er achter d.m.v. een voedingsdagboek.

Dat houdt in dat je een week lang precies bij houdt wat je eet en drinkt en hoe laat je dat doet.

Met de uitkomsten stellen we samen een goed en haalbaar plan op.

 

Ben je niet fit en vraag je je af of je wel gezond eet?

Hierbij kan ik je begeleiden. Bij mij kun je terecht voor advies en begeleiding ‘op maat’ passend bij jouw leefstijl. Het doel is gedragsverandering, want zoals veel mensen inmiddels door schade en schande ondervonden hebben: lijnen werkt niet.

Stress

Verkeerde voeding, lijnen en vasten zorgen voor stress, waar je lichaam op reageert door cortisol aan te maken. En dat blijkt weer te leiden tot vetopslag rond je middel.

Niet fit

Als je gaat lijnen krijgt je lichaam niet alle voedingsstoffen binnen die het nodig heeft. Langzaam maar zeker gaan er tekorten ontstaan, waardoor het lichaam niet meer goed kan functioneren en je je niet fit voelt.

Snel aankomen

Als je een tijd lang te weinig eet, gaat je lichaam zich aanpassen. Het gaat in de ‘spaarstand’. Dat betekent dat het heel zuinig gaat doen met de voeding die het binnen krijgt. Dat is een mechanisme wat we nog over hebben uit de oertijd. Als je dan weer meer gaat eten, is jouw lichaam daar erg blij mee. Het slaat alles op en de kilo’s vliegen er dus aan.

 

Een fitter leven

De oplossing voor overgewicht ligt dus ergens anders. We gaan uit van de voedingsmiddelen die je lichaam nodig heeft en die je lekker vindt. Door de dingen die goed voor je zijn en die je leuk vindt te combineren, vinden we manieren om te bewegen en/of te sporten.

Ik wil je begeleiden naar een fitter leven door gezonde voeding, lekker bewegen en het herkennen van stress en de vaardigheden ontwikkelen om daar mee om te gaan.

Lees hieronder meer over mijn werkwijzen.

Gewichtsbegeleiding

Werkwijze:

Stap 1
Je houdt een week lang precies bij wat je eet en hoeveel je beweegt.
Stap 2
Na een intake-gesprek mag je op de bio-impedantiemeter (4-punts) om achter je gewicht, spier- en vetpercentage te komen. Bij dit gesprek heb ik de uitslag van je voedingsdagboek.
Stap 3

Nu begint het echte werk. Met de informatie uit het intake-gesprek en de impedantiemeter kan ik bepalen hoeveel energie (=eten=calorieën) je lichaam per dag nodig heeft. Door het voedingsdagboek weet ik of je daarboven (of onder!) zit en of je genoeg vitaminen, mineralen, eiwitten, vetten en koolhydraten binnen krijgt. Samen gaan we nu een voorbeelddagmenu samenstellen met wat variaties daarop.

Dit menu bevat:

  • voldoende vitaminen en mineralen
  • een goede verhouding eiwitten/vetten/koolhydraten
  • iets minder calorieën dan je nodig hebt (dan val je dus af)
  • alleen dingen die je lekker vindt en die in jouw leefstijl passen
Stap 4
Vanaf hier volgt iedereen zijn eigen traject. Bij de een ligt het accent meer op de voeding, bij de ander meer op het aanleren van andere gewoonten. Bijvoorbeeld: als voor iemand bij tv-kijken een zak chips hoort (pavlov-effect), is dat op te lossen door i.p.v. chips worteltjes te eten. Vaak werkt dit niet en dan is het handiger om iets anders te gaan doen. Om de verbinding tussen tv en chips te doorbreken.

Gezond eten

Werkwijze:

Stap 1
Je houdt een week lang precies bij wat je eet en hoeveel je beweegt.
Stap 2
Een intake-gesprek waarbij we dieper ingaan op je gewoontes, dagindeling, sport, hobby’s, enz.
Stap 3
Met de gegevens uit stap 1 en 2 gaan we aan de slag. Zitten er dingen in die jouw gebrek aan vitaliteit kunnen verklaren? Zo ja, dan maken we een stappenplan. Moet er iets aan je voeding veranderen? Zou je wat meer (of minder) moeten bewegen? Of heb je erg veel last van stress en wil je leren daarmee om te gaan?

Kosten

Uitwerken voedingsdagboek + gesprek van 1 uur: €72,50

Vervolggesprek voeding van 30 minuten: € 30,00.

Alle vermelde prijzen zijn inclusief BTW.